‘Dierbaar geworden’ De betekenis van Hans Renes (1954-2023) voor de geschiedschrijving van en zorg voor het Limburgse landschap

Auteurs

  • Maurice Paulissen
  • Michiel Purmer
  • Pieter Caljé
  • Elyze Storms-Smeets

DOI:

https://doi.org/10.58484/ssegl.v69i21877

Trefwoorden:

landschapsgeschiedenis, biografieën, Limburg

Samenvatting

Op 28 september 2023 overleed in zijn woonplaats Asperen (Gemeente West Betuwe) Johannes (Hans) Renes, emeritus hoogleraar Erfgoed en Ruimte aan de Vrije Universiteit Amsterdam en historisch geograaf aan de Universiteit Utrecht. Voor velen in de wereld van landschap, landschapsgeschiedenis en erfgoed in Nederland en ver daarbuiten was hij een bron van inspiratie. In deze bijdrage gaan we in op de betekenis van (het werk van) Hans Renes voor Limburg. 

Downloads

Download data is not yet available.

Biografieën auteurs

  • Maurice Paulissen

    Maurice Paulissen (1973) is landschapshistoricus en cultuurwetenschapper. Hij werkt bij de Open Universiteit in het oral history project ‘Kinderen van de kolonie’. Vanuit een brede interesse in het landschap en met een achtergrond als ecoloog studeerde hij Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2015 studeerde hij af op een sociaal- en landschapshistorisch onderzoek naar vroegmoderne graan- en kolenroutes in het Drielandengebied. Maurice promoveerde in 2023 bij Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de historische relaties tussen mensen en hoogvenen in de Lage Landen. 

  • Michiel Purmer

    Michiel Purmer (1972) is historisch geograaf. Hij werkt sinds 2000 als specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten. In 2018 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift Het landschap bewaard, waarvan ook een publieksversie verscheen. Hans Renes was hierbij zijn promotor. Hij publiceert regelmatig over landschap en erfgoed van Natuurmonumenten en andere onderwerpen zoals numismatiek en kleipijpen. Hij is daarnaast onder andere actief als bestuurslid van het Netwerk Historisch Cultuurlandschap en als lid van de Commissie Landschapsgeschiedenis van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

  • Pieter Caljé

    Pieter Caljé (1952) is historicus. Hij was werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam en, vanaf 1991 tot 2018, aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen in Maastricht. Hij promoveerde in 2006 op Student, universiteit en samenleving. De Groningse universiteit in de 19de eeuw. Later hield hij zich bezig met landschap en erfgoed bij de master Erfgoedstudies.  Tussen 2005 en 2008 was hij nauw betrokken bij het landschapsproject Landmarks van het Grensschap in Maastricht, Riemst en Lanaken. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Commissie Landschapsgeschiedenis van het Kon. Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, die onder meer jaarlijks een congres over  Limburgse landschapsgeschiedenis organiseert. Van het congres in 2022 over de Maas staat een publicatie op stapel. 

  • Elyze Storms-Smeets

    Elyze Storms-Smeets (1975) studeerde sociale geografie in Utrecht en Durham, met historische geografie als specialisatie (bij Hans Harten en Hans Renes). Ze promoveerde in 2005 aan de University of Leeds op het onderwerp ‘Landscape and society in Twente and Utrecht; a historical geography of Dutch country estates, c. 1750-1950’. Elyze is werkzaam bij erfgoedinstelling Gelders Genootschap als senior adviseur erfgoed en cultuurlandschap en als associate professor cultureel erfgoed en participatieve ruimtelijke ontwikkeling bij Wageningen Universiteit. Naast haar werk is Elyze onder andere lid van de commissie Landschapsgeschiedenis van het LGOG en bestuurslid van Stichting Limburgse Kastelen. 

Downloads

Gepubliceerd

22-01-2025

Nummer

Sectie

Artikelen

Citeerhulp

Paulissen, M., Purmer, M., Caljé, P., & Storms-Smeets, E. (2025). ‘Dierbaar geworden’ De betekenis van Hans Renes (1954-2023) voor de geschiedschrijving van en zorg voor het Limburgse landschap. Studies over De Sociaaleconomische Geschiedenis Van Limburg Jaarboek Van Het Sociaal Historisch Centrum Voor Limburg, 69, 16-40. https://doi.org/10.58484/ssegl.v69i21877