Discussiedossier. De mijnsluiting als transitie voorbeeld.

Auteurs

  • Sandra Phlippen
  • Ad Knotter
  • Ben Gales
  • Johan Schot

DOI:

https://doi.org/10.58484/ssegl.v68i18469

Trefwoorden:

twintigste eeuw, geschiedschrijving, Limburg (Nederland), energietransitie, mijnindustrie, klimaat

Samenvatting

De rol die geschiedenis kan spelen in het begrip van het heden en het denken over de toekomst wordt ter discussie gesteld. Dat de Limburgse geschiedenis relevant kan zijn, staat buiten kijf. Hoe je die beoordeelt en welke elementen je eruit licht, zijn vragen waarover te discussiëren valt. Kunnen wij lering trekken uit de steekolenmijnbouw en de sluiting van de mijnen ten behoeve van de energietransitie?

Biografieën auteurs

  • Sandra Phlippen

    Sandra Phlippen (1978) is hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Ze promoveerde in 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze sinds 2018 ook actief was als docent toegepaste economie. Van 2010 tot 2016 was ze hoofdredacteur van Economisch Statistische Berichten (ESB), nadien was ze tot 2018 werkzaam als economieredacteur bij het Algemeen Dagblad. Sinds januari 2023 is ze als bijzonder hoogleraar duurzaam bankieren verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  • Ad Knotter

    Ad Knotter (1952) was tussen 1998 en 2018 directeur van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Sinds 2019 is hij als honorary professor verbonden aan de Universiteit Maastricht en als research fellow aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar de radicalisering van de vakbeweging in Nederland in de jaren 1960 en 1970.

  • Ben Gales

    Ben Gales (1953) was voor zijn pensionering verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde economische geschiedenis, wetenschapsfilosofie, geschiedenis van het economisch denken en economie. Hij schrijft over begrafenisfondsen en verzekering, daarbij ook over ongevallen en over multinationals. Hij publiceerde over de waterleiding van Maastricht en over armoede en het Burgerlijk Armbestuur in diezelfde plaats.

  • Johan Schot

    Johan Schot (1961) is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions aan het Utrecht University Centre for Global Challenges. Hij is een van de oprichters van het Sustainability Transitions onderzoeksgebied. Via experimenten stelt Schot beleidsmakers, financiers en investeerders in staat om kansen voor systeemtransformatie te herkennen, implementeren en evalueren. Zijn twee belangrijkste projecten zijn het Transformative Innovation Policy Consortium en het Deep Transitionsproject.

Downloads

Gepubliceerd

12-12-2023

Nummer

Sectie

Artikelen

Citeerhulp

Phlippen, S., Knotter, A., Gales, B., & Schot, J. (2023). Discussiedossier. De mijnsluiting als transitie voorbeeld. Studies over De Sociaaleconomische Geschiedenis Van Limburg Jaarboek Van Het Sociaal Historisch Centrum Voor Limburg, 68, 14-45. https://doi.org/10.58484/ssegl.v68i18469