Aspekten van de Limburgse landbouwgeschiedenis
DOI:
https://doi.org/10.58484/ssegl.v14i12913Trefwoorden:
veertiende eeuw, vijftiende eeuw, zestiende eeuw, achttiende eeuw, negentiende eeuw, agrarische geschiedenis, Limburg, Eijs-Wittem, Bemelen, Blerick, Kekerdom, landbouw, landbouwbedrijven, bedrijfsvoeringSamenvatting
De beschouwingen in deze bijdrage vallen in een tweetal hoofdstukken uiteen, omdat het onderzoek zich op even zovele problemen heeft toegespitst. In eerste instantie zal de groei van de landbouw op lange termijn aan de orde worden gesteld, naar aanleiding van een hoeveelheid kwantitatief materiaal, waarmee een eerste aanzet wordt gegeven om de ontwikkeling van de Limburgse landbouw sinds de late middeleeuwen te schetsen. In een tweede paragraaf zal een aantal bedrijven in Limburg onder de loupe genomen worden. Daarin zal gesproken worden over enkele sociale aspekten van de bedrijfsvoering in Kekerdom in de 16e eeuw, over enige landbouwbedrijven onder Eijs-Wittem, over het Gasthuis onder Bemelen in de tweede helft van de 18e eeuw en over de Hoverhof onder Hout-Blerick in het begin van de 19e eeuw.
Downloads
Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2022 H.O.J.H. Bauduin, J.C.G.M. Jansen
Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal licentie.