De uitvinding van Limburg: de territorialisering van geschiedenis, taal en identiteit

Auteurs

  • Leonie Cornips Sociaal Historisch Centrum voor Limburg
  • Ad Knotter Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

DOI:

https://doi.org/10.58484/ssegl.v61i12432

Trefwoorden:

twintigste eeuw, cultuurgeschiedenis, Limburg, identiteit

Biografieën auteurs

Leonie Cornips, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Prof. dr. Leonie Cornips (1960) is senior-onderzoek sociolinguïstiek aan het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam en hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht. Recentelijk onderzoekt ze de constructie van lokale identiteit door talige praktijken in Limburg. Meer taalkundig van aard zijn haar onderzoeken naar de eerste en tweede taalverwervingsprocessen van het Nederlands bij jonge kinderen, het ontstaan van nieuwe Nederlandse variëteiten zoals het Marokkaans- of Turks-Nederlands in de randstad. Ze was onder meer verantwoordelijk voor het methodologisch design van de Syntactische Atlas van de Nederlandse Dialecten (SAND).

Ad Knotter, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Prof. dr. Ad Knotter (1952) ) is directeur van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en bijzonder hoogleraar in de vergelijkende regionale geschiedenis, in het bijzonder die van Limburg en aangrenzende regio’s aan de Universiteit Maastricht.

Downloads

Gepubliceerd

01-12-2016

Citeerhulp

Cornips, L., & Knotter, A. (2016). De uitvinding van Limburg: de territorialisering van geschiedenis, taal en identiteit. Studies over De Sociaaleconomische Geschiedenis Van Limburg/Jaarboek Van Het Sociaal Historisch Centrum Voor Limburg, 61, 136-163. https://doi.org/10.58484/ssegl.v61i12432

Nummer

Sectie

Artikelen