Vijftig jaar Hornerheide. Historische beschouwingen over de medische zorg in Limburg - Philips, J.F.R. (Rudolf) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1971)
Een studie van drs. J.F.R. Philips over het Sanatorium Hornerheide, die opgezet als een artikel bijna tot een zelfstandig boekwerk is uitgegroeid. De auteur meende er goed aan te doen de geschiedenis van dit sanatorium te projekteren tegen de achtergrond van de tuberculosebestrijding in Limburg en de algemene ontwikkeling van de volksgezondheid in dit gewest. De studie over het sanatorium heeft meer dan lokale betekenis gekregen.