Bedrijfsgeschiedenis Henri de Beaumont's metaalindustrie N.V. Maastricht, 1883-1973 - de Beaumont, J.M.L.A. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1981)
Voormalig directeur J.M.L.A. de Beaumont heeft aan de hand van herinneringen, die in familiekring nog leefden, een bedrijfsgeschiedenis trachten te reconstrueren. Hoewel hij er uiteraard niet altijd in is geslaagd de omstandigheden, waaronder het bedrijf is gevoerd, te achterhalen - daarvoor lagen vele gebeurtenissen te ver terug in het verleden - heeft de redactie gemeend er toch goed aan te doen zijn studie als inleiding bij de inventaris van het bedrijfsarchief te publiceren. De bijdrage van de heer De Beaumont geeft immers goed aan in hoeverre de voornamelijk administratieve nalatenschap van bedrijven kan worden aangevuld tot een meer volledige historische documentatie omtrent het reilen en zeilen van een onderneming in de voorbije honderd jaar.