Specifieke kenmerken van de Limburgse economie - Jansen, J.C.G.M. (Hans) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1985)
J.C.G.M. Jansen ging na welke kenmerken van de Limburgse economie hebben bijgedragen tot het ontstaan van een regionaal economisch leven met heel specifieke kenmerken. Uit een overzicht van de drie achtereenvolgende pogingen Limburg - en in het bijzonder het zuidelijk deel van die provincie - te industrialiseren destilleert de auteur een aantal kenmerken van de regionale economische structuur die haar groeimogelijkheden zo sterk afremden dat het gewest telkens weer na verloop van enkele generaties in de versukkeling geraakte.