De mijnwerkersbonden in 1944-1945: drie oude en een nieuwe - Klaassen, W.J.M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1985)
W.J.M. Klaassen heeft een oudere, heel uitvoerige studie over het herstel van de vakorganisatie in de mijnbouw na de bevrijding van Zuid-Limburg in 1944 samengevat. Hij wijst erop dat ook in het bevrijde zuiden van Nederland het streven naar een doorbreking van het sterk verzuilde sociale en politieke organisatiepatroon krachtig is gepropageerd. Hij gaat na hoe de Eenheidsbond voor het mijnbedrijf is ontstaan en waarom die bond zoveel weerstanden opriep, dat het uiteindelijk resultaat van het eenheidsstreven slechts een verdergaande fragmentatie van de mijnwerkersorganisatie is geweest: naast de drie traditionele bonden bestond voortaan een vierde.