Politieke denkbeelden van de jeugdige MR J.M.L.Th. Cals 1914-1950 - van Esser, Sandra (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1985)
Sandra van Esser opent het jaarboek met een studie over de politieke denkbeelden van de jeugdige Mr J.M.L.Th. Cals. Tegen het einde van zijn politieke carrière gold premier Cals als een exponent van de linkervleugel van de Katholieke Volkspartij. De auteur vraagt zich af, hoe zijn politieke denkbeelden tot 1950, het jaar waarin hij voor het eerst tot een kabinet toetrad, zijn gevormd. Vooral de gedachten van de christelijke humanist Jacques Maritain blijken de politieke en sociale gedachtenwereld van Cals te hebben bepaald.