Voorwoord - Dieteren, Remigius; Jansen, J.C.G.M. (Hans) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1987)
Op 14 april 1986 stierf onverwacht Prof. Dr Wiebe Jappe Alberts. Hoewel reeds hoogbejaard heeft hij tot de laatste dag van zijn leven actief deelgenomen aan de activiteiten van de Stichtingen Maaslandse Monografieën en Sociaal Historisch Centrum. Met beide instellingen voelde hij zich sedert 1964 nauw verbonden. Posthuum zullen in de reeks Maaslandse Monografieën nog enkele boeken verschijnen, waarvoor hij belangrijke bijdragen schreef. Jappe Alberts was in Nederland een pionier op het terrein van de regionale en interregionale geschiedschrijving. Aan zijn nagedachtenis is dit 32ste deel van de Studies opgedragen.