De criminaliteit in de gemeente Heerlen tussen 1900 en 1965. Bezien in het licht van de sociaal-economische ontwikkelingen - Stijnen, M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1990)
De aard van de criminaliteit en haar omvang verschilden in de Mijnstreek lange tijd scherp van die in de rest van Nederland. Het verschijnsel heeft onderzoekers al sedert een halve eeuw beziggehouden. Een sluitende verklaring is nog niet gevonden. Stijnen pretendeert niet het vraagstuk dadelijk op te lossen. Wel hoopt zij de weg te wijzen, waarlangs de sleutel tot de kwestie kan worden gevonden.