Bedreigd Maastricht. De dreiging van het Limburgs separatisme en de reactie van de Maastrichtse bevolking - van der Heijden, W.J.M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1991)
R.P.W.J.M. van der Heijden stelt het separatisme uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw aan de orde. Hij behandelt de rol van de publieke opinie in Limburgs grootste stad. Daarmee snijdt hij een sociaalhistorisch thema aan dat in de Nederlandse geschiedvorsing schromelijk is verwaarloosd. Hoe begrijpelijk de afkeer van de Limburgse bevolking tegen de voortdurende wijzigingen in de soevereiniteit over hun woonoorden ook mag zijn - het was geen kleinigheid tussen 1795 en 1839 met vijf verschillende soevereinen te worden geconfronteerd -, pogingen van gewesten zich van Nederland los te scheuren, zijn voor de vaderlandse historici nooit meer geweest dan een merkwaardige aberratie van in de periferie wonende lieden. Het is van belang dat het aarzelend begonnen wetenschappelijk onderzoek naar het separatisme wordt voortgezet. Van der Heijden's artikel is een bijdrage op deze weg.