Gezondheid en ziekte in Limburg in de jaren 1800-1865; een tijd van geruisloze stilstand - Philips, J.F.R. (Rudolf) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1991)
Dr J.F.R. Philips beschrijft een onderzoek naar de geschiedenis van de volksgezondheid in Limburg, dat vooraf gaat aan het tijdvak dat hij in 1980 in zijn dissertatie, getiteld "Volksgezondheid in Limburg : groei en acceptatie van de gezondheidsvoorzieningen 1850-1940", beschreef. Een opmerkelijk groot aantal nog nimmer geraadpleegde archiefbronnen uit de eerste helft van de negentiende eeuw maakte het mogelijk de contouren van de gezondheidszorg in Limburg ook voor deze periode te beschrijven. In de tweede helft van zijn artikel gaat de auteur uitvoerig in op de acceptatie van gezondheidszorgvoorzieningen. Op dit vlak waren de problemen in de eerste helft van de eeuw bepaald niet eenvoudiger dan in het tijdvak 1850-1940.