De industrialisatie van de Kempen - Vanpaemel, J. (Johan) (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1984)
Dr Ir Johan Vanpaemel beschrijft in een artikel, getiteld ’De Industrialisatie van de Kempen’ het ontstaan van metallurgische en chemische industrie tussen Lommel en Balen. De auteur laat zien, hoe in de tweede helft van de 19e eeuw talrijke sterk vervuilende industrieën werden overgebracht naar de dunbevolkte delen van de Noorderkempen. Ook daar rezen echter grote bezwaren tegen de enorme pollutie, waardoor de regen niet als water maar als zwavelzuur uit de hemel kwam vallen! Door ingrijpen van de nationale overheid waren de bedrijven gedwongen nieuwe technische procedé’s te gaan toepassen, waardoor zij enorme hoeveelheden zwavelzuur overhielden. Dit product bleek evenwel uitermate geschikt als grondstof voor de vervaardiging van kunstmeststoffen. Ten gevolge van de grote agrarische crisis ontstond sedert 1880 een grote vraag juist naar deze producten. Dientengevolge ontwikkelden zich naast de zinkfabrieken in de Kempen chemische bedrijven die de derivaten van de zinkproductie verwerkten.