De bestuurlijke elite van Heerlen 1890-1930 - Brylka, M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1988)
Marcel Brylka sloot aan bij het onderzoek naar elitevorming zoals zich dat de laatste jaren heeft ontwikkeld. Hij onderzocht de bestuurlijke elite van Heerlen en ging na hoe als gevolg van de uitbouw van het mijnbedrijf de samenstelling van de groep bestuurders veranderde.