Aspecten van de kloosterintrede van adellijke vrouwen in de late middeleeuwen; het Norbertinessenklooster van Sint Gerlach te Houthem, circa 1202-1600 - Koch, E. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1988)
Esther Koch bestudeerde in haar bijdrage over de kloosterintrede van adellijke vrouwen in de late Middeleeuwen de vraag, welke adellijke dames hun leven destijds doorbrachten in het Norbertinessenklooster van Sint Gerlach bij Valkenburg. Zij trachtte hun motieven om in het klooster te gaan te achterhalen.