De Mater Amabilis en pater Fortis school 1947-1955, het ontstaan van een nieuw schooltype in Maastricht - Vossen, Hélène (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1987)
Hélène Vossen bestudeerde het ontstaan in Maastricht van de Mater Amabilis en de Pater Fortis scholen kort na de Tweede Wereldoorlog. Dit nieuwe onderwijstype, gericht op werkende jongeren, was korte tijd heel populair. De doelstellingen waren aanvankelijk beperkt. Hun integratie in het onderwijssysteem leverde evenwel snel problemen op.