Onderweg naar een nieuwe samenleving - Jansen, J.C.G.M. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1989)
Tekst van de rede, die J.C.G.M. Jansen bij de viering van het veertigjarig bestaan van het Sociaal Historisch Centrum hield onder de titel ’Onderweg naar een nieuwe samenleving’. Er wordt een overzicht in gegeven van de bijzondere configuratie van de sociale organisaties in Limburg die de vernieuwing van de samenleving droegen na het op gang komen van de industrialisatie van het gewest.