Vruchtbaarheid en mijnarbeid. Een gezinsreconstructie te Heerlen 1871-1916 - Pahnhuysen, M.P.G. (Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg, 1992)
Veel aandacht is sedert decennia door onderzoekers besteed aan de hoogst opmerkelijke ontwikkeling tussen 1870 en 1940 van de geboortencijfers in Limburg. Uitvoerig is gediscussieerd over de eventuele prevalentie van religieuze, economische en sociaal-culturele factoren. M.P.G. Panhuysen voegt er een dimensie aan toe. Met behulp van een zeer arbeidsintensieve techniek, de gezinsreconstructie, tracht hij de invloed van ingrijpende sociaal-economische veranderingen en daaruit voortvloeiende wijzigingen in de sociale stratificatie te verhelderen.